Contactformulier beveiligen

Gewijzigd op Tue, 02 Aug 2022 om 05:25 PM

Wanneer je een contactformulier op je website plaatst is het belangrijk om deze goed te beveiligen. Hiermee voorkom je dat spammers via jouw website ongewenste mail kunnen versturen en daarmee overlast veroorzaken. Dit is niet alleen vervelend voor de ontvangers, maar het kan ook de reputatie van je website beschadigen. In dit artikel lees je wat je kan doen om dit te voorkomen.


In het kort

  1. Bepaal of een contactformulier de meest geschikte oplossing is.
  2. Voorkom overlast met behulp van reCAPTCHA.
  3. Bescherm je website en contactformulier met een SSL certificaat.


Bepaal of een contactformulier de meest geschikte oplossing is

Wanneer je met je website diensten aanbiedt of iets verkoopt, ben je onder meer verplicht om een e-mailadres en minimaal één andere mogelijkheid te bieden voor direct persoonlijk contact. Dit kan een telefoonnummer zijn maar ook een koppeling naar bijvoorbeeld Whatsapp of Skype. Een contactformulier kan daar een toevoeging op zijn, maar is geen volwaardige vervanging van een e-mailadres. Wanneer je een e-mail stuurt, heb je automatisch een kopie van je verzonden berichten. Bij een contactformulier krijg je niet altijd een kopie of zelfs een ontvangstbevestiging van je bericht. Dit kan bij geschillen van belang zijn.


Een contactformulier biedt in bepaalde situaties echter voordelen ten opzichte van e-mail. Je kunt er namelijk verplichte vragen of invulvelden in opnemen waarmee je direct de benodigde informatie ontvangt. Vervolgens kun je op basis van hiervan een vraag direct naar de juiste persoon of afdeling sturen. Hiermee voorkom je dat er onnodig berichten heen en weer gestuurd moeten worden om iemand verder te helpen.


Voorkom overlast met behulp van reCAPTCHA

Een van de meest voorkomende vormen van overlast via contactformulieren wordt veroorzaakt door spambots. Dit zijn programma's die het internet afspeuren naar manieren om spamberichten te versturen. Gelukkig kun je dit voorkomen door het contactformulier te voorzien van beveiliging in de vorm van een reCAPTCHA. Daarmee wordt het een stuk lastiger voor geautomatiseerde scripts om iets in te vullen en te versturen via je formulier. Wanneer je website gebruik maakt van WordPress of Joomla kun je hiervoor eenvoudig een plugin installeren. 


Bescherm je website en contactformulier met een SSL certificaat

Met een SSL certificaat op je website zorg je ervoor dat al het dataverkeer tussen de webserver en de webbrowser versleuteld is. Wanneer bezoekers via je contactformulier persoonsgegevens kunnen doorgeven is dit extra belangrijk. Meer informatie over de verschillende SSL certificaten die wij kunnen leveren vind je op hier op onze website.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren