Heb je moeite met het bedenken van een sterk en veilig wachtwoord? Voor elke inlog een apart wachtwoord is erg veilig, maar hoe onthoud je dit allemaal? Dan heb je mogelijk wat aan onze tips.
Een sterk wachtwoord
Een sterk en veilig wachtwoord verzinnen hoeft niet moeilijk te zijn maar is wel enorm belangrijk. Hieronder vind je 6 tips:
- Kies een wachtwoord met minimaal 8 tekens;
- Combineer kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen;
- Gebruik geen voor de hand liggende informatie, zoals je geboortedatum of adres;
- Verander regelmatig je wachtwoord;
- Kies voor elke website een ander wachtwoord;
- Gebruik eventueel een wachtwoordzin. Kies bijvoorbeeld voor: mijnhondisjarigop20januari! Hiermee voldoe je aan bijna alle bovenstaande tips en heb je een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is.
Lukt het niet? Dan kun je kiezen voor een wachtwoordgenerator zoals bijvoorbeeld Dashlane. Hier geef je aan hoe lang het wachtwoord moet zijn en of er letters, cijfers en/of symbolen in moeten zitten en Dashlane doet vervolgens de rest.
Wachtwoordmanager
Al die verschillende wachtwoorden zijn natuurlijk lastig te onthouden. Er bestaan echter handige wachtwoordmanagers, zoals bijvoorbeeld LastPass.
De naam zegt het al: met LastPass hoef je nog maar één hoofdwachtwoord te onthouden. Heb je LastPass geïnstalleerd en bezoek je hierna een website waar je moet inloggen? Dan krijg je de vraag of LastPass dit wachtwoord moet onthouden en wordt dit wachtwoord bij een volgende inlogpoging automatisch voor je ingevuld.
Tevens kan je binnen je LastPass kluis alle sites organiseren en zit er ook een wachtwoordgenerator geïntegreerd in LastPass. Een andere gave functie van LastPass is dat (alle) wachtwoorden ook automatisch aangepast kunnen worden. Omdat LastPass dit voor je opslaat, heb je hier zelf geen last van. Wel zijn je wachtwoorden weer anders. Mocht een wachtwoord dan toch uitgelekt of geraden zijn, is hiermee geen toegang meer mogelijk.