Ben ik aansprakelijk voor mijn eigen content?

Gewijzigd op Vr, 26 Jan om 4:13 PM

In Nederland heb je het recht om je mening te uiten, maar er zitten grenzen aan. Met content op je website of in reacties kan je mensen beledigen, discrimineren of anders benadelen. Tevens is het mogelijk dat je inbreuk maakt op auteursrechten of je lekt vertrouwelijke informatie. Voor deze acties ben je zelf verantwoordelijk en dus aansprakelijk.

Wanneer anderen schade lijden door deze content kun je verplicht worden gesteld om de schade te vergoeden en kan een boete worden opgelegd. Ook kan de rechter je verplichten om de betreffende content te verwijderen of een rectificatie te plaatsen.


In de praktijk heeft het plaatsen van deze content vaak niet direct gevolgen. In veel gevallen zal er eerst een verzoek zijn om de content te verwijderen. Geef je hier gehoor aan, dan blijft het vaak daarbij. Maar er kunnen wel degelijk vervolgstappen genomen worden en dit kan snel nare gevolgen hebben.


Wat is de rol van Oxilion hierin?

Onze rol is enkel het hosten van deze content. Wij hebben vaak geen kennis van de content die op onze hosting geplaatst wordt. Natuurlijk hebben wij de verplichting dat wanneer wij content opmerken dat in strijd is met de wet hier een melding van te maken of ingrijpen. Dit controleren wij echter niet actief. Overigens kan er ook een verzoek tot uitschakelen komen vanuit de overheid, dit verloopt dan volgens een zogezegde notice & takedown procedure. Wij zijn dan verplicht om de content offline te halen, bijvoorbeeld door de gehele website uit te schakelen.


Wel controleren wij actief op misbruik van onze hosting voor bijvoorbeeld spam of phishing. Daar zullen wij direct actie op ondernemen indien dat nodig is.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren