Welke TTL-waarde is het meest optimaal?

Gewijzigd op Fri, 21 Jul 2023 om 12:35 PM

De TTL, oftewel time-to-live-waarde van een DNS record geeft aan hoe lang de informatie in dit record onthouden moet worden door andere name servers. De standaardwaarde die wij hiervoor hanteren is 4 uur. Als je een DNS wijziging uitvoert kan het daarmee maximaal 4 uur duren voordat andere name servers deze wijziging overnemen.


In het kort

  • TTL van 4 uur is onze standaardinstelling
  • TTL van 5 minuten om wijzigingen sneller te laten overnemen door andere name servers
  • TTL van 12 uur voor betere DNS cache en daardoor snellere responstijden


Lees onder de streep verder voor een meer gedetailleerde toelichting.


  • Standaard staat de TTL-waarde van DNS records op 4 uur wanneer je een domeinnaam bij ons registreert. Dit is in de meeste gevallen de optimale instelling.
  • Wanneer je domeinen verhuist of DNS wijzigingen uitvoert kan het beter zijn om de TTL vooraf te verlagen naar bijvoorbeeld 5 minuten. De wijzigingen zijn dan sneller over het gehele internet bekend en dus voor je bezoekers. Vergeet na de werkzaamheden of verhuizing niet om de TTL weer te verhogen. Een te korte TTL waarde vergroot het aantal DNS-opvragingen en kan bij een overbelaste DNS server ook je website slechter bereikbaar maken.
  • Voor een optimale werking van de DNS cache stel je de TTL in op 12 uren. Lokale caches blijven daarmee langer gevuld. Doordat je daarmee het aantal DNS-opvragingen verlaagt, levert dit vooral voor bezoekers in het buitenland tijdwinst op. Dit kan seconden schelen voor verbindingen met een hoge latency.

Aanpassen van de TTL

Het aanpassen van de TTL kan via Mijn Oxilion. Let op: wanneer je de TTL aanpast, is ook deze wijziging pas actief zodra de tijd van de eerder ingestelde TTL verlopen is. Zorg er dus voor dat je de TTL tijdig aanpast, ruim vóór je een wijziging of verhuizing uitvoert.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren