Het opvragen van domein registratiegegevens bij een .nl domein verandert

Gewijzigd op Wed, 22 Dec 2021 om 11:17 AM

Vanaf 1 februari 2021 zal het niet meer voor iedereen mogelijk zijn om de domein registratiegegevens van .nl domeinen op te vragen. Waar voorheen de domein registratiegegevens publiekelijk beschikbaar waren, is dat met de aanscherping van de wet- en regelgeving omtrent persoonsgegevens niet langer het geval. Deze domein registratiegegevens zijn vanaf 1 februari 2021 enkel nog op te vragen door de feitelijke houder van die domeinen.


Waarom is dit veranderd?

Domein registratiegegevens bevatten persoonsgegevens en daar wil de SIDN, die toezicht houdt op alle .nl domeinen, zorgvuldig mee omgaan. Dit alles heeft natuurlijk te maken met het aanscherpen van de wet- en regelgeving rondom de persoonsgegevens, de AVG. Voorheen waren deze gegevens altijd publiekelijk op te vragen in de openbare whois. Na 1 februari 2021 is dit niet meer openbaar. De domeinnaamhouder kan dan enkel zelf nog deze gegevens opvragen en delen met anderen. Zo kan de domeinnaamhouder zelf de regie houden en gegevens delen met een registrar als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij een verhuizing of bij het uit quarantaine halen van de domeinnaam.


Hoe kan je deze gegevens dan opvragen?

Om deze domein registratiegegevens op te vragen heeft SIDN in samenwerking met de VvR (Vereniging van Registrars) een tool ontwikkeld. Door middel van de eigen bekende gegevens is de domeinnaamhouder via deze pagina in staat de gegevens op te vragen. Hierna kunnen deze gedeeld worden.


Beschik je niet over alle informatie?

Het kan gebeuren dat je niet de juiste informatie hebt om de domein registratiegegevens op te vragen. In dat geval kan je als domeinnaamhouder contact opnemen met de registrar bij wie je de domeinnaam nu geregistreerd hebt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren