Waarschuwing bij e-mail: “Server identiteit niet gecontroleerd”

Gewijzigd op Mon, 09 May 2022 om 03:39 PM

Elk jaar dienen onze SSL certificaten vernieuwd te worden zodat de connectie met onze servers beveiligd blijft. Dit betekent ook dat wij onze certificaten van onze e-mailservers moeten vervangen. Dit kan zorgen voor foutmeldingen in de e-mail programma's die je gebruikt. E-mail ontvangen en versturen is dan niet meer mogelijk totdat deze foutmelding opgelost is. We leggen hier uit waarom dit gebeurt en hoe dit op te lossen is.


In het kort

 1. Controleer de ingestelde servernaam voor inkomende en uitgaande e-mail.
 2. Pas de servernaam aan voor zowel de inkomende als uitgaande e-mail.


Voor een meer gedetailleerdere toelichting, volg je de tekst onder de streep.


 1. Controleer in de e-mail software die je gebruikt voor je e-mail de e-mailinstellingen. Met name de servernaam voor inkomende en uitgaande e-mail is van belang. Vermoedelijk staat deze namelijk op een variant van mail.voorbeeld.nl.
  1. Let op, mail.voorbeeld.nl is een voorbeeld domein. In je e-mailsoftware zal je een voor jou bekende domeinnaam zien staan.
 2. Pas de servernaam voor de inkomende en uitgaande e-mail naar de hostname van de server waar je e-mailaccount op draait. Dit is op een server zoals bijvoorbeeld daweb24.oxilion.nl of dapro02.oxilion.nl.
  1. Binnen Mijn Oxilion is het mogelijk om eenvoudig te zien op welke server het hostingpakket staat. Wanneer je bent ingelogd kan je onder het tabblad 'Hosting' jouw hostingpakket selecteren. Vervolgens staat bij de details van het pakket de servernaam vermeld.Weergave van details van hostingpakket.
 3. De melding moet nu verdwijnen omdat de domeinnaam weer overeenkomt met de domeinen op onze certificaten.
  1. Werkt dit niet en blijf je de melding zien? Verwijder dan je gehele account en voeg deze opnieuw toe.


Waarom krijg ik deze melding?

Dit komt omdat een nieuw certificaat voor onze e-mailservers is uitgegeven en geïnstalleerd. Deze certificaten zijn uitgegeven op onze eigen domeinnamen. De in jouw e-mailsoftware opgeslagen uitzondering hierop om je eigen domeinnaam te gebruiken (mail.voorbeeld.nl) zijn nu komen te vervallen. Daardoor is de verbinding tussen de server en de e-mailsoftware niet meer vertrouwd.


Is opnieuw vertrouwen dan niet de snelste oplossing?

Ja, dat is de snelste oplossing, maar niet de beste. Omdat de SSL certificaten jaarlijks vernieuwd moeten worden, loop je volgend jaar tegen hetzelfde issue aan. Overigens is dit niet meer op elk apparaat mogelijk. Daarom adviseren wij om de mailinstellingen aan te passen.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren