Waarom is het updaten van software zo belangrijk?

Gewijzigd op Mon, 13 Feb 2023 om 01:50 PM

Het bijwerken van de software op servers is van groot belang. Verouderde software kan bijvoorbeeld vatbaar zijn voor lekken en zo eenvoudig misbruikt worden. Een ander gevolg van verouderde serversoftware is dat er geen nieuwe versies van webapplicaties zoals WordPress ge─źnstalleerd kunnen worden. Echter altijd maar de nieuwste updates doorvoeren kan ook weer gevolgen hebben. We geven hier in het kort weer hoe wij omgaan met het updaten van software voor onze shared hosting servers en servers met ServicePlus.


Waarom zijn updates belangrijk?

Nieuwe software biedt vaak nieuwe en uitgebreidere mogelijkheden. Software wordt continu doorontwikkeld en moet steeds meer kunnen. Deze nieuwere versies kunnen dan ook vaak meer dan de oudere versies. Daarnaast is het updaten van software van groot belang voor de veiligheid van data. Zo worden ontdekte lekken in de software gedicht en kunnen nieuwe standaarden worden toegevoegd voor verhoogde veiligheid.


Major updates

Met een major versie wordt vaak aangegeven wat de compatibiliteit is. Oftewel de hoedanigheid waarin deze software te gebruiken is met andere software. Het bijwerken van een major versie heeft vaak gevolgen voor de werking. Er zijn nieuwe mogelijkheden toegevoegd, verouderde functies zijn weggehaald of verbeterd. Het is noodzakelijk om de benodigdheden bij deze nieuwe versie goed door te nemen en te vergelijken met de applicaties waarmee het moet samenwerken.


Minor updates

Een minor update is een versie binnen de major versie. Veelal worden met een minor updates gevonden lekken en problemen in de software opgelost. In sommige gevallen worden er mogelijkheden toegevoegd of aangepast die werken binnen de bestaande compatibiliteit. Minor updates volgen elkaar dan ook veel sneller op dan de major updates.


Planmatig en adhoc

Het is raadzaam om planmatig updates uit te voeren op servers waarbij je let op de minor en major updates. Minor updates kunnen periodiek gedaan worden. Wij hebben hiervoor elke maand een vast moment ingepland waarop wij onze servers voorzien van deze updates. Major updates dienen uitgevoerd te worden wanneer dat nodig is voor de functionaliteit en uiterlijk voordat de huidige versie het einde van de levensduur bereikt. Dat is het moment waarop er geen nieuwe updates meer voor uitkomen. Deze fase wordt ook wel End of Life (EOL) genoemd.


In sommige gevallen is er sprake van een lek of bug die direct opgelost moet worden. In die gevallen werk je de software direct bij. 


Updaten doe je niet alleen voor jezelf

Wanneer je geen updates doorvoert, ben je vatbaar voor misbruik. Het misbruiken van jouw software kan niet alleen voor jou, maar ook voor alle andere internetgebruikers grote gevolgen hebben. Het is daarom ook je plicht naar anderen om hier goed mee om te gaan.


Wat doet Oxilion?

Het updaten van Major versies gebeurt altijd pas na een aankondiging. Deze aankondiging wordt minimaal twee weken van tevoren verzonden naar onze klanten waarop deze update betrekking heeft. Daarom is het noodzakelijk om ook altijd je klantgegevens up-to-date te houden. Minor updates worden uitgevoerd binnen ons maandelijkse updatevenster. Dat is elke eerste donderdag van de maand tussen 06:00 uur en 08:00 uur in de ochtend. Wanneer het nodig is, kunnen kritieke (minor) updates ook buiten dit venster worden doorgevoerd. Dit zal dan achteraft gecommuniceerd worden.


Wat moet je zelf doen?

Het updaten van webapplicaties zoals WordPress of Joomla, doen wij niet. Het is de verantwoordelijkheid van de eindgebruiker of een derde partij om deze software up-to-date en veilig te houden. Als dit niet gebeurt, loop je alsnog een groot risico op misbruik. Zorg daarom dat je ook hiervoor een goed beleid voert. Binnen onze shared hosting kan bijvoorbeeld de software Installatron je hierbij helpen om applicaties zoals WordPress automatisch periodiek bij te werken.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren