Besturingssysteem CentOS 6 End of Life

Gewijzigd op Tue, 08 Nov 2022 om 09:11 AM

Met deze e-mail willen we je informeren over de server {{hostnaam}} die je afneemt. Deze server draait met het besturingssysteem CentOS 6 en deze zal niet langer ondersteund worden met updates vanaf november dit jaar.

 

Wat is nou precies het besturingssysteem van je server? 

Het besturingssysteem, ookwel Operating System (OS), wordt bij het opstarten van het systeem geladen en verzorgt de aansturing van de hardware. Dit is nodig om programma’s te laten draaien en zo is een OS eigenlijk het medium tussen de hardware en jou als gebruiker. In deze e-mail richten wij ons op het besturingssysteem CentOS 6. 

 

CentOS 6 besturingssysteem zal per november 2020 ‘end-of-life’ gaan 

Vanaf 30 november 2020 zal het besturingssysteem verouderd zijn, vanaf dat moment kunnen voor deze server geen updates meer uitgevoerd worden. De leverancier van het besturingssysteem zal per die datum stoppen met het uitbrengen van updates, omdat het systeem inmiddels bijna 10 jaar oud is en er verbeterde versies zijn uitgebracht. 

 

Wat betekent dit concreet? 

Wanneer er geen updates meer uitgevoerd kunnen worden bevat je server niet meer de meest recente software. Bij iedere software update worden belangrijke beveiligingslekken gedicht en als deze updates niet worden uitgevoerd is je server niet meer voldoende beveiligd. Het gevolg daarvan is een verhoogd risico op misbruik. 

 

Wat nu? 

Je hebt een keuze uit twee mogelijkheden.

 

 1. Migreren naar een nieuwe server
  1. Wij kunnen jou als klant migreren naar een nieuwe server met de laatste stabiele versie van CentOS. Op dit moment is dat CentOS 8. 
 2. De server laten draaien op het verouderde besturingssysteem 
  1. Je besturingssysteem blijft verouderd en er zullen na november 2020 geen nieuwe updates uitgevoerd kunnen worden. Bij deze optie is de beveiliging niet gegarandeerd. 

 

Wij raden een migratie naar een nieuwe server aan, zodat je server met je website(s) en andere content in de toekomst veilig blijft. Oxilion levert een nieuwe server op en kan, indien gewenst, ook het migreren van de oude naar de nieuwe server verzorgen. De kosten van oplevering en migratie zijn afhankelijk van de server die je nu gebruikt en zullen worden doorbelast. Het migratieproces kun je uiteraard ook zelf uitvoeren. 

 

Hoe ziet de migratie eruit als wij dit zouden doen? 

 1. We leveren naast je huidige server een nieuwe server op met een tijdelijk IP-adres. 
 2. De data migreren we van de huidige server naar de nieuw opgeleverde server. 
 3. Let op, de DNS wordt niet aangepast, dus je blijft draaien op je huidige server. 
 4. Wij sturen je de logingegevens van de nieuwe omgeving zodat je [middels een aanpassing in je hosts-file] de content op de nieuwe server kunt testen. 
 5. Na akkoord, synchroniseren we de laatste wijzigingen en wordt de server heel kort onbereikbaar gemaakt, terwijl we het IP-adres van de huidige server naar de nieuwe server overzetten. De oude server krijgt dan het tijdelijk IP-adres. Dit proces duurt doorgaans een kwartier tot een half uur. Het moment waarop dit wordt uitgevoerd kan in overleg worden vastgelegd. 
 6. Als na een week blijkt dat alles correct draait, verwijderen we de oude server en draait jouw omgeving weer op een vernieuwd besturingssysteem. 

 

Liever zelf niet de verantwoordelijkheid over o.a. de updates van je server? 

Oxilion verziet in deze behoefte met managed hosting met de ServicePlus. Met ServicePlus blijf je zelf in control over de server maar besteed je de dagelijkse operationele taken uit aan Oxilion. Wij voeren de updates uit en monitoren de server. Waar nodig grijpen wij direct in! 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren